Geschiedenis

Het begin In 1969 wou de grote fabrikant Tabacofina uit Antwerpen zijn distributiebeleid versterken door groothandelaars in verschillende regio’s van België over te nemen. Vanuit deze invalshoek vond in Brussel de eerste overname plaats, die van groothandelaar Guenoun. In 1982...

Het begin

In 1969 wou de grote fabrikant Tabacofina uit Antwerpen zijn distributiebeleid versterken door groothandelaars in verschillende regio’s van België over te nemen.

Vanuit deze invalshoek vond in Brussel de eerste overname plaats, die van groothandelaar Guenoun.

In 1982 wordt de tabakgroothandel De Roch overgenomen om de klanten in de Waalse regio beter te kunnen bedienen.

In 1988 werd de uitbreiding vanuit de hoofdstad voortgezet naar de rest van het land, te beginnen met het zuiden, waar Jonas-Monard en Marechal, twee vaste waarden, gevestigd waren. Voor het einde van dat jaar zouden Buntinx-Misotten, Vrancken-Stessens, Kempische Tabakgroothandel, Lyfra en Lecoq zich aansluiten bij de groep.

In 1989 werden ook de groothandels Partagro en Bosman overgenomen. De groep bestond op dat moment uit 10 ondernemingen, en ze had 16 vestigingen, verspreid over het hele land.

De oprichting van Lyfra-Partagro nv

Op 1 oktober 1997 werden de verschillende eenheden samengesmolten tot een en hetzelfde geheel: Lyfra-Partagro nv.

De geboorte van Lyfra-Partagro nv vormde alles behalve een stagnatie in de geschiedenis van de onderneming. In de loop van datzelfde jaar kwam Delcart op zijn beurt het nieuwe bedrijf vervoegen.

In 2000 werd het bedrijf Dupont overgenomen en in 2001 zette de uitbreiding zich voort met de overname van Verloo.

In de loop van het jaar 2002 begonnen onderhandelingen met Tabavin en De Leval, die ertoe leidden dat beide bedrijven op hun beurt hun groothandelsactiviteiten toevertrouwden aan Lyfra-Partagro.

In 2005 werd een samenwerkingsakkoord gesloten met Helsen. Het overgrote deel van zijn klanten werd vanaf dat moment bevoorraad door het entrepot van Wommelgem.

Lyfra nv

Op 28 december 2006 werd de benaming veranderd van Lyfra-Partagro naar Lyfra nv. De naam Lyfra is afkomstig van Lydie Vandeperre en Frans Pelckmans, de stichters van het vroegere bedrijf Lyfra.

In 2007 werden de bedrijven Vavema en Busin overgenomen.

Lyfra nv bestaat nu uit 3 sites: Wommelgem, Genk en Lot. Deze sites beschikken elk over een eigen logistieke dienst, zodat ze niet alleen alle waren tijdig kunnen leveren, maar ze deze ook in de beste omstandigheden kunnen opslaan.

Lyfra in 2011

LANDEWYCK GROUP en BRITISH AMERICAN TOBACCO hebben op 7 april 2010 een akkoord gesloten over de overname van LYFRA N.V.

Deze overname past volledig in de lange termijn strategie van de LANDEWYCK GROUP, die erin bestaat de distibutie activiteiten te verruimen en te versterken in Europa en meer bepaald in België en Luxemburg.

Vandaag telt Lyfra ongeveer 200 medewerkers en verdeelt zijn producten naar 4000 klanten met meer dan 65 voertuigen.